Aktuelt    |    Om Ans    |    Erhverv    |    Foreninger    |    Institutioner    |    Boliger til salg i Ans    |    Kontakt


Artikel

Åh, disse byrder … Hvad med et fælles forårsforsæt?

”Man må fuldstændig selv om, hvad man vil skrive i en artikel på www.ansby.dk, den må gerne have noget at gøre med Ans,” lød det på et møde i AIKC sidst i 2006.
Jeg har sagt ja til at skrive den første artikel.

Måske har du lagt mærke til, at i de allersidste uger op til et folketingsvalg er det skrækkelige håneord Ældrebyrden pist væk! Til rigtig stor glæde for de ældre og de mange, som holder af dem. Men ordet dukker hurtigt op igen.
Lad os få udryddet det byrdeord én gang for alle! Vi kunne begynde i Ans. Det er jo midtpunktet i Jylland, og her er før taget anderledes initiativer.
”Nå-ja-men-ok-altså, så er der mange andre byrdeord, der også burde slettes af vores sprog!” ville nogle straks sige.
Jantelovsbyrden, Efterlønsbyrden, Velfærdsbyrden, Klynkebyrden, Krævebyrden, Selvtilstrække-lighedsbyrden, Narcissismebyrden, Stressbyrden, Hylekorsbyrden, Mediedomstolsbyrden, Overfladisk-hedsbyrden, Brokkebyrden, Snagebyrden, Sladrebyrden, Misundelsesbyrden, Håndvaskebyrden, Gebyrbyrden, Spinbyrden, Debattonebyrden, Tomhedsby
STOP! Det er rigeligt. Men måske har vi mange flere byrdeord. Pyh… Det kan vist godt være svært at leve i et såkaldt rigt land. Det er i grunden underligt, at mange ude i den store verden gerne vil bytte med os i det lille byrdeland.

Nå, op med humøret. Nytårsforsætter kan man altid begynde på. Hele året såmænd. Slut med at være pessitiv, for her er et forslag til forsæt, som måske kan overholdes og derfor bør have en reel chance. Der er god tid.
Tænk hvis alle i Ans og omegn fra i dag begyndte at skrive alle mulige byrdeord ned på papir og brugte alt papiret til at tænde bålene Sct. Hansaften!
Og tænk hvis vi allerede NU begyndte at fortælle om forslaget til familie, venner og bekendte, og de fortalte det videre. Det ville hurtigt brede sig til hele Danmark. Så kan alle nå at skrive byrdeord ned og være klar til midsommerfesten.
O, hvilken aftenstund! Byrdeordene vil blusse kraftigt op og så gå op i røg. Væk er de! Det ganske land vil blive illumineret, ja oplyst som aldrig før og gå lysere tider i møde.
”Mageløst” ville H.C.Andersen have sagt, hvis han havde levet i dag og således også have været verdensberømt for sin høje alder.
Tilbage til virkeligheden. Selvfølgelig koster det en del papir, men det er sikkert en éngangsforestilling.
Kommer der herefter byrder af nogen art, bør der på højeste plan straks nedsættes et råd, der kan smage på ordene og tage affære. Dog bør det altid være tilladt at være glad og nynne, tralle eller fløjte: Jeg bærer med smil o.s.v., måske ikke i byerne, men så dog i det åbne land.
Melodien? Spørg folk, du møder, så skal du nok få den lært.

Ejlif Kristensen